B12
Het meest besproken en waarschijnlijk het bekendste is B12. B12 wordt onder invloed van micro-organismen aangemaakt in de darm [1]. Ook wij mensen maken B12 aan, alleen op een punt dat wij dit niet meer kunnen gebruiken. B12 kent alleen dierlijke bronnen, zoals vlees, vis, zuivel en ei, of supplementen. Wanneer we spreken over het bloedbeeld is in Nederland een tekort wanneer je lager zit dan 148 pmol/l. Tussen de 148 en 250 pmol/l heb je een laag normale waarden. Dit is niet direct een probleem, maar je kan hierbij wel klachten ervaren. Wij zijn overigens in Nederland qua grenswaardes erg laag. Meeste landen houden als onderwaarde tussen de 300 en 450 pmol/l aan.[2]. Dat gezegd hebbende zijn er ook een aantal studies die bevestigen dat vegetariërs maar zeker ook veganisten een lagere B12 waarde in hun bloed hebben. Een onderzoek meldt dat maar liefst 52% van de veganisten, 7% van de vegetariërs en slechts 1 alleseter daadwerkelijk een B12 tekort heeft. [3]. In het tweede deel zijn ruim 40 onderzoeksstudies vergeleken en ook hier blijkt dat tekorten het vaakst gemeld worden onder veganisten en vegetariërs. [4] Het meest schrikbarend van deze studie is dat het voorkomen van tekorten bij zuigelingen zelfs op 45% wordt gezet. Dit komt ook overeen met andere praktijkstudies [5]. In deze laatste studie werd een 7 maanden oude jongen opgenomen vanwege een ernstig tekort aan B12 en werd volledig borstgevoed door veganistische moeder met ook een tekort aan B12. Behandeling met b12 en aanpassing van borst naar flesvoeding met bijvoeding leverde uiteindelijk significante verbetering. De tweede studie gaat over een jongen van 1 jaar oud, deze jongen kreeg borstvoeding en fruit. De vegetarische moeder had een laag normale waarde. Het kind werd behandeld met B12 en het dieet werd aangepast met ook dierlijke producten. Hier bleef de achterstand, op 28 maanden had de jongen de ontwikkeling van een jongen van 12-15 maanden. Dit onderzoek onderschrijft echter ook dat de prevalentie voor b12 tekorten momenteel laag is maar zou stijgen naar mate meer moeders vegetarisch/veganistisch eten. Het onderzoek onderschrijft twee problemen, het meegeven van een basiswaarde B12 voor de foetus in de buik en daarnaast onvoldoende opname via de voeding.
Bronnen:
[1]
https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/vitamine-b12/
[2]
https://vitamineb12tekort.nl/vitamineb12-tekort-testen.php
[3]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20648045
[4]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24667752
[5]
https://www.ntvg.nl/artikelen/ontwikkelingsachterstand-bij-borstgevoede-kinderen-door-ontoereikend-dieet-van-de-moeder/volledig